Home / Race Report / Road Grand Tour – Cursa Campionilor – Race Report
Biciclete SportGuru.ro

Road Grand Tour – Cursa Campionilor – Race Report

13 August 2016. Weekend prelungit. București, Blvd. Unirii. 20 de grade Celsius. Road Grand Tour – Cursa Campionilor sau 3 km pe care sa-i alergi (pedalezi) cât de țin plămâni și picioarele timp de 90 de minte. A fost primul meu concurs de sosea în ultimii doi ani, ultima prezenta fiind la Road Grand Prix, tot în București, dar pe un traseul în jurul Casei Poporului. Per general, a fost al doilea concurs de sosea la care am participat vreodată, iar ieșirile mele în grup, au fost pana în 5, deci experiența în regim de pluton, spre zero. La capitolul teorie, stăteam bine, însa practica era dureroasa. Îmi era frica de căzături, pentru ca știam ca sunt șanse mari sa se întâmple asa ceva, datorita multora care n-au experiența la mers în pluton, iar o căzătura putea duce ușor la o fractura de clavicula, de julituri, nu se punea problema, erau din “partea casei”. S-a căzut mult, poate prea mult pentru un concurs al cărui traseu a fost destul de lat, încât sa fie loc pentru toată lumea, însa probabil dorința de a sta la căldurica unei trene bune, a făcut sa se cada cam des. Prima căzătura a fost la nici 300 de metri de linia de start. Nu cunosc persoanele implicate însa sper sa nu fi pățit ceva grav niciunul din ei. Acolo a fost momentul când plutonul s-a rupt. Spre fericirea mea, am fost mult mai în spate la linia de start și am avut timp sa ocolesc cei căzuți în siguranța, iar problema plutonului care deja avea câteva sute de metrii în fata, nu m-a îngrijorat nicicum, fiind plutonul care oricum fuge tare, pluton din care făceau parte  Edi Grosu și Marian Frunzeanu, deci sa fim serioși. Acolo e alta liga.

S-a mers tare din punctul meu de vedere. Câștigătorul Edi Grosu (1:34:02, 21 de tururi, 63 km) având o viteza medie de 40 km/h. Eu am reușit sa fac doar 17 tururi cu o viteza medie de 31.7 km/h și alea chinuite. 

Road Grand Tour - Cursa Campionilor

Cred ca am fost singurul participant la acest eveniment care a vorbit la telefon aproape o tura. Suna cineva insistent, inițial n-am vrut nici măcar sa ma obosesc sa duc mana la buzunar sa vad cine este, însa văzând ca insista, mi-a fost frica sa nu fie vreun telefon de acasă și m-am speriat sa nu se fi întâmplat ceva. Era un număr care nu-l aveam în agenda, dar totuși de ce insista? Într-un final răspund la telefon. “Buna ziua, de la Cargus sunt… este cineva la locație pentru plasarea comenzii dvs”. Pe bune? Pai eu nu sunt acasă, va dau alt număr de telefon, puteți nota? “Nu, conduc, am rugămintea dacă puteți sa-mi trimiteți un sms”. Zic, ok, sms sub nicio forma n-am cum sa-i dau. Nu intenționam sa ma fac de bășcălie și sa ma vad poster printre benzile alea. Zic mai bine sa sun acasă și sa-i dau nr de telefonul individului de la curier și sa-și rezolve problemele. Cauta numărul de telefon la apeluri, copy, paste în mesaj, etc. Job done. Dar nu putea și ala sa sune peste o ora? 😀

Road Grand Tour - Cursa Campionilor

Pana m-am dezmeticit eu, s-au scurs aproape 6 tururi și eu mergeam în continuare singur. Pasager, ba depășeam câte un participant, ba eram depășit de pluton fruntaș, ba de cele de echipa. De abia în turul 9 reușesc sa prind roata unui trenuleț care s-a dovedit a fi pe ritmul meu. Nici prea tare, nici prea încet. Era exact ce-mi doream. Era trenulețul pe care l-am cautat încă de la începutul concursului, însa mereu nimeream prost. De cele mai multe dați, se mergea prea tare pentru mine, și n-ar fi fost o problema în linie dreapta, însa când accelerau la ieșirea din viraje, îmi era foarte greu sa car după mine cele 100 kg si sa “agat” o roata asa repede. Rând pe rând am renunțat la orice trenuleț, sperând măcar sa găsesc o roata după care sa ma țin. Nu vroiam sub nicio forma sa merg singur. Obligatoriu la concursurile de sosea trebuie sa găsești un grup care merge pe ritmul tău și sa te alături lui. Era o regula de aur pe care o știam, dar nu găsisem acel grup pana în turul 9. NU vreau sa fiu cârcotaș, nici n-am sa dau nume, dar am văzut și eu de abia sâmbăta cum urca fetele pe podium, în special cele care fac parte dintr-o echipa. Exista un băiat din echipa care își sacrifica participarea la cursa și face pe locomotiva uneia sau mai multor co-echipiere. Nu se schimba trena, fetele nu fac decât sa tina roata băiatului și nimic mai mult. Nu mai pomenesc ca se încercau și câteva borduri, însa spre ghinionul lor, nu prea i-a ajutat vântul. Nimic nelalocul lui, perfect regulamentar, dar parca putin unfair din punctul meu de vedere. Fetele care n-au echipa sau n-au coechipier care sa le care tot concursul, sunt clar dezavantajate. Este adevarat, ca la fel de bine cine n-are echipa, ar putea la rândul sa fure o roata unui astfel de grupuleț, dar de multe ori, posibil sa nu observe decât prea târziu. Ma rog, nu vreau sa creez o polemica sau alte discuții de genul asta, însa fetele ar trebui sa se bată cu alte fete, nu ajutate de vreun băiat. Dar dacă regulamentul le permite… asta este. Fiecare după cum se descurca. 

Astăzi, organizatorii Road Grand Tour au anunțat ultimele date referitoare la Eroica, competiție ce va avea loc la Rm. Vâlcea (Brezoi), sâmbăta 20.08.2016.

Road Grand Tour - Eroica

INFO IMPORTANTE

Startul se va da din Brezoi și se va urca încet-încet până spre vârful muntelui. Peisajul este superb, pentru cine mai are timp de așa ceva, iar ritmul….ritmul îl veți impune voi, cei mai curajoși și mai eroi.
 
Timp limita de control – Obârșia Lotrului (Sosirea din 2015) – 14:45
Cine nu se încadrează în acest interval, se va opri la Obârșia Lotrului (Sosirea din 2015), fiind notat cu timpul respectiv și cu locul în clasament din momentul respectiv. – cine trece de acest punct cu întârziere, o va face pe proprie răspundere. In oricare din cazuri, cine depășește timpul limita, nu va urca pe podium, indiferent de clasamentul final.

Imediat după trecerea liniei de finish, sportivii se vor întoarce pe biciclete, 14 km, pana la Obârșia Lotrului unde vor fi așteptați de un autocar (pt transport concurenți) și un tir (pt transport biciclete). Aceste mașini vor pleca spre Brezoi după sosirea ultimului concurent. 

Recomandam ca cei care au mașini de urmărire (echipe sau individual) sa le lase la Obârșia Lotrului. Zona de sosire este îngusta și am putea creea blocaje. 

Pentru cei interesați, avem o mașina care ii va aștepta pe concurenți la sosire: ei își pot pune înainte de start, în aceasta mașina, schimburi sau haine mai groase. Amintim ca sosirea este la altitudine iar temperaturile pot fi scăzute. 

Organizatorii vor pune la dispoziția concurenților saci de plastic care pot fi luați pe coborâre peste haine. 

Organizatorii își păstrează dreptul de a reduce competiția la aceeași lungime ca în 2015, DACĂ vremea nu va permite desfășurarea concursului în condiții de siguranța.

PROGRAMUL ZILEI
Predare kituri concurs: ora 8-10:30, în fata Salii de Sport din Brezoi
Start competiție: ora 11, din același loc.
Puncte de alimentare:
 – Intersecție stânga către Voineasa;
 – Obârșia Lotrului, intersecție, la aproximativ 1 km mai departe de Sosirea din 2015.

Toate detaliile sunt pe pagina cursei, http://www.roadgrandtour.ro/cursa/2016-eroica.

Așadar, pentru cine încă n-a reușit sa se înscrie pentru Eroica, o mai poate face pana astăzi la ora 18:00, la următorul link.

 

Foto: @Jinx TheTomcat & Events Photographer.
Biciclete SportGuru.ro

About Robert Dorobantu

Stiti momentele acelea din concursuri, pe cele mai grele catarari, cand iti vine sa arunci bicicleta in cea mai adanca prapastie? Si fix in aceleasi momente stai si te intrebi: de ce naiba n-am stat eu acasa intins pe canapea? Acelea sunt momentele care ma fac sa ma intorc de fiecare data pe bicicleta. Fiecare pedala data si fiecare strop de transpiratie cazuta pe frunte, fac din acest sport, ceva ce nu se poate descrie in cuvinte.

Check Also

Dumbrava cu Margaritar – Race Report

Sâmbăta ce tocmai a trecut, am participat în pădurea Comana, la Dumbrava cu Margaritar 2016, eveniment ...

One comment

  1. Te-am vazut la BikeFest MTB race. Cu ce nume ai participat ca nu te gasesc ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.